marți, 18 decembrie 2012

Perseverenta rasplatita

Zilele trecute sotia a luat, in sfarsit, un job pentru care a depus o munca imensa un an de zile si am suferit si indurat cu totii. In cele din urma tot raul e spre bine.

Scoala pe care a facut-o a fost foarte, foarte intensa. Mi-a zis ca in totii anii de facultate nu a invatat atat si nu a dat atatea examene cate a dat anul trecut. Se culca la 11 noaptea si se trezea la 4 dimineata pentru a invata. Cum ajungea acasa de la scoala se ducea imediat la biblioteca ca sa invete in liniste.

Pot spune ca este o reusita uriasa ce a facut si o admir din tot sufletul. Din clasa ei, doar doi au reusit (ea si cu inca cineva) sa-si gaseasca de lucru in domeniul asta. Ah, am uitat sa spun ca a studiat ca sa fie asistenta medicala sau LPN.

Domeniul asta este totusi unul ermetic aici in B.C., din punct de vedere al joburilor disponibile pentru ca trebuie sa-ti faci relatii. Sau, cum i se spune mai nou, networking. Nu e vorba de mita. Sa nu intelegeti asa ceva. Pur si simplu, oamenii vor sa angajeze oameni in care altii au incredere.

Sa dau un exemplu. "A" are incredere in "B" ca este o persoana competenta. "B" are incredere in "C" ca este o persoana competenta, de aici rezulta ca "A" are incredere ca "C" este o persoana profesionista. Principiul tranzitivitatii de la matematica, cred ca asa se numeste. Plasezi o vorba buna acolo unde trebuie, dar trebuie sa ai si urechile care sa te asculte si contextul de asa natura incat sa reusesti sa realizezi ceea ce ti-ai propus.

Cred ca in cazul ei toate stelele s-au aliniat cum trebuie, figurat vorbind, bineinteles, si a reusit sa-si gaseasca job la un spital in zona Vancouver. Incepe casual, adica on-call. Mai exact, nu are un program fix, ci poate sa fie chemata oricand pentru a tine locul cuiva.

Dar asa este la inceput pentru toti. Important este ca nu-ti pierzi cunostintele si deprinderile formate in scoala si, pe deasupra, acumulezi experienta. Ca angajat casual e mai bine, intr-un fel, din ce-mi spune ea, pentru ca ai ocazia sa te duci pe la mai multe departamente si vezi si dintr-una si din cealalta. In felul asta inveti cate ceva din toate si va arata si mai bine in CV-ul tau.

Cum am spus, perseverenta a fost rasplatita din plin. Postarea asta ar fi bine sa fie citita si de carcotasii care spun ca in Canada nu faci nimic. Ba faci, daca muncesti si esti dispus sa sacrifici ceva timp pentru a-ti indeplini un obiectiv. Dar, mai ales, sa muncesti foarte mult.

Domeniul sanatatii, daca te angajezi in asa ceva, e un domeniu din care sa iesi la pensie. Plata e buna, ai sindicat care e de partea ta cand apare o problema cu angajatorul. Totusi e bine sa nu faci greseli imense, pentru ca atunci nici mama sindicatelor nu te mai scoate basma curata. Legea e lege si se respecta.

Important este ca ii place ce face si nu s-a dus acolo numai pentru bani. Crede ca si-a gasit domeniul in care sa lucreze si sunt ABSOLUT SIGUR ca va fi foarte buna la ceea ce face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu