luni, 30 ianuarie 2012

Recunoasterea diplomelor in Canada

Probabil ca de cand tin blogul asta si am tot repetat ideea ca studiile nu iti sunt recunoscute in Canada, sper ca oamenii au inceput sa aibe o imagine mai realista despre tara asta. Multi inca mai cred, probabil, ca este usor sa-ti gasesti un loc de munca in domeniul in care ai activat si in Romania, dar nu este asa.

Trebuie sa treci printr-un proces de echivalari, care poate sa dureze si cativa ani. E bine, cand ajungi aici, sa vorbesti cu un consilier educational de la Service Canada, o universitate canadiana sau colegiu. Canada isi protejeaza joburile reglementate, dar nu este imposibil sa obtii unul. Iti trebuie doar mult timp si multa rabdare. Tin minte ca am vazut odata la televizor un reportaj in care cineva de la o universitate din Vancouver spunea ca asociatiile profesionale se comporta ca un club inchis sau, ca sa citez exact, big boys club, cand vine vorba despre acceptarea de imigranti in randurile joburilor reglementate.

Nu spun asta ca sa-i descurajez pe cei care doresc sa-si profeseze jobul lor aici, ci doar sa-i pun in garda fata de dificultatile care ii asteapta. Dificultatile astea nu sunt insurmontabile, dar iti trebuie timp, mai mult sau mai putin, in functie de pregatirea profesionala, si bani. Mai toate cursurile de aici trebuie platite. Depinde de jobul pe care l-ai avut in Romania sau Republica Moldova (blogul este citit si de oameni din Basarabia). Cel mai bine este sa te duci pe site-ul Foreign Credentials Referral Office. Acolo sunt prezentate toate meseriile reglementate din Canada, cum ar fi avocat, medic, inginer, etc.. Acolo puteti afla informatii despre aceste meserii si echivalarea studiilor si puteti lua legatura, prin e-mail, cu asociatiile profesionale care au putere de decizie in domeniul respectiv. Ii puteti intreba ce este de facut inca de cand sunteti in Romania ca sa nu pierdeti timpul pe aici. Raspund foarte prompt la e-mail-uri. Ca un sfat va spun sa le multumiti de fiecare data cand va scriu ceva pentru ca asa este pe aici. In Romania, cel putin cand am plecat eu, e-mail-ul era vazut ca pe ceva de divertisment si ca sa raspandesti alte e-mail-uri tampite cum ar fi alea in care ti se spune ca o sa mori daca nu-l dai mai departe. Aici se foloseste foarte intens in afaceri si este tratat cu cea mai mare seriozitate, ca orice document scris. Astea sunt practicile de afaceri de pe aici, asa ca e bine sa va insusiti aceste practici inca de cand plecati.

Alta link-uri folositoare ar fi:
http://www.credentials.gc.ca/recognition/why/immigration.asp
http://www.credentials.gc.ca/jobs/wic-tool.asp
http://www.credentials.gc.ca/recognition/why-matters.asp

Multa bafta si s-auzim de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu