duminică, 22 mai 2011

"Educatie" romaneasca in Canada

Azi dimineata am fost la biserica si mi-a fost dat sa vad ceva ce nu credeam ca o sa vad vreodata. In fata mea, doua randuri mai incolo era un baietel cam de vreo 6-7 ani se juca cu un Playstation. Cine nu stie despre ce vorbesc, ma refer la jocuri video. Asta se intampla in timpul slujbei. Tatal lui era langa el si i se parea foarte normal sa faca asta. Sa-i dea voie sa joace jocuri video in timpul slujbei. Si eu care credeam ca daca iti duci copiii la slujba, mai ales aici in Canada, ca sa pastrezi vii niste traditii pe care oricum le-ai pierdut si nu poti sa le dai viata intr-o tara care nu are asa ceva.

Unii romani de pe aici isi educa odraslele lor de parca e absolut normal sa faca asa cum se face in Canada. Adica lasandu-i sa faca ce vor, dandu-le astfel posibilitatea "sa-si dezvolte personalitatea". Apoi ajung ca atunci cand copiii au 3 ani sa spuna ca "nu mai pot sa-i fac nimic, face ce vrea el". Cazul asta de la biserica mi s-a parut relevant pentru "educatia" pe care unii romani le-o dau copiiilor. Vor sa se "integreze" mai bine si le dau o educatie "canadiana".

marți, 17 mai 2011

Nationalism canadian ?

Ieri ma uitam la primul meci din seria finalei conferintei de vest a NHL dintre Vancouver Canucks si San Jose Sharks. La prima pauza, in show-ul Hockey Night in Canada de pe CBC, vorbeste tot timpul Don Cherry, un fost antrenor de hochei care se imbraca super nasol si isi da cu parerea despre meciuri. Omul a antrenat echipe din NHL asa ca stie despre ce vorbeste. La un moment dat a zis ca in Liga Canadiana de Hochei (Canadian Hockey League - CHL) nu trebuie adus jucatori din import pentru ca daca si un singur jucator strain este adus asta inseamna ca unul din copiii canadieni nu joaca hochei. Se stie ca hocheiul este religie in Canada. Don Cherry a mai spus ca numai canadieni trebuie sa joace in CHL. Mi s-a parut foarte interesanta afirmatia asta avand in vedere ca nu-i credeam pe canadieni atat de nationalisti. Pana la urma trebuie sa te agati de ceva care sa dea o identitate nationala. Canada, fiind o tara tanara, isi cauta, probabil, aceasta identitate in hochei.

Trebuie spus ca sunt mai multe ligi de hochei in America de Nord. Cea mai importanta fiind, bineinteles, National Hockey League (NHL). Echipele din ligile inferioare nu promoveaza in cele superioare. Intr-un fel, din cate mi-am dat eu seama, aceste ligi sunt un fel de companii, care dau dreptul altor echipe sa se alature ligii cand aceasta ia decizia de a se extinde. Oricum, nu cred ca NHL se va mai extinde, are prea multe echipe, iar in playoff-urile pentru Cupa Stanley o serie are sapte meciuri, ceea ce e foarte obositor, iar o echipa trebuie sa castige patru meciuri pentru a merge in faza urmatoare.

luni, 16 mai 2011

Despre salarii in Canada

Probabil ca multi au auzit de site-ul de recrutare Monster.com. Pentru Canada este monster.ca. Cand vine vorba de analiza pietei fortei de munca, multi se uita inspre Monster si alte site-uri respectabile. Am gasit la ei un instrument, cred eu, foarte util ca sa-ti faci o idee cam ce salarii se platesc in Canada intr-un domeniu sau altul. Site-ul este monsterca.salary.com. Pana la urma cand te duci sa-ti cauti un job, cel mai greu punct este cel legat de cat le ceri si cat iti ofera ei. Macar asa ai o idee, nu mergi pe intuneric si poti sa le ceri un salariu care sa nu-i sperie, dar nici care sa fie insuficient pentru nevoile tale si ale familiei. Am gasit folositor si articolul asta.

duminică, 8 mai 2011

Consulatul Romaniei in Vancouver (V)

Aparent, consulatul Romaniei in Vancouver este functional. Au fost publicate datele de contact ale consulatului. Acestea sunt urmatoarele:

Consulatul General al Romaniei la Vancouver

Suite 855, 555 Burrard Street, Two Bentall Centre, Vancouver, British Columbia V7X 1M8, Canada

tel: +1.604.633.0986.

tel: +1.604.369.3286 (doar pentru urgenţe în afara orelor de program)

fax: +1.604.633.0757

e-mail: romania@cgrovan.com

Program de lucru: luni - vineri 09.00 - 17.00


Program de lucru cu publicul:

 luni: 09.00 - 14.00 preluare documente; 15.00 - 17.00 eliberare documente

 marţi: 09.00 - 14.00 preluare documente; 15.00 - 17.00 eliberare documente

 miercuri: 09.00 - 14.00 preluare documente; 15.00 - 17.00 eliberare documente

 joi: 09.00 - 11.00 eliberare documente; 12.00 - 17.00 preluare documente

 vineri: 09.00 - 15.00 eliberare documente

Circumscripţie consulară: provinciile Saskatchewan, Alberta si British Columbia.

sâmbătă, 7 mai 2011

Statistici interesante

Ma uitam la stiri in seara asta si am vazut un material despre incercarile noilor imigranti de a intra pe piata fortei de munca in Canada. Fiind imigrant bineinteles ca m-a interesat si pe mine subiectul. In momentul de fata rata somajului este de 7,6% la nivel national, dar in randul imigrantilor, conform Statistics Canada, rata somajului este de 14,5%. O rata aproape dubla. Am mai gasit si niste tabele foarte interesante pe site-ul Statistics Canada. Cine stie sa interpreteze niste date seci poate sa le vada aici, aici si aici (acest ultim tabel se refera doar la partea de est a Canadei poate si datorita faptului ca aici este concentrata majoritatea populatiei Canadei, precum si productia economica, mai ales in Ontario). Cine vrea mai multe informatii de la Statistics Canada, poate sa le cumpere on-line de la ei. Aceste tabele au fost publicate pe site la 28 ianuarie 2011 si sunt valabile pentru 2010. Sincer, in fata unor asemenea cifre raman stupefiat, dar totusi imi dau seama, din experienta mea, scurta ce-i drept, ca asta este adevarul despre noii imigranti. Isi gasesc cu greu de lucru, mai ales in domeniile in care au profesat in tarile de origine.

In materialul de la stiri se prezenta cazul unei chinezoaice care venise cu baietelul ei de 11 ani, avea master in economie si de doi ani de zile nu reusea sa-si gaseasca de lucru. Avea o diploma de licenta la universitatea din Shanghai si un master, cum am spus, la universitatea din Oslo. A facut niste cursuri de contabilitate despre sistemul de taxe din Canada si nu a gasit nimic de lucru. In cele din urma a gasit un job de contabil primar care era cu mult sub ceea ce facuse ea in cariera ei, dupa cum a spus reportera la sfarsitul materialului. Adevarul este ca sistemul de admitere al "candidatilor" la calitatea de imigrant in Canada se bazeaza foarte mult pe educatie, dar, odata ajunsi aici, aceasta este egala cu zero. Diplomele nu sunt recunoscute deloc de angajatori, iar cazul despre care am scris mai sus este unul din multele.

Solutia ? Daca tot va hotarati sa veniti incoace ganditi-va la un plan secund foarte serios si valabil, atat cati poti sa-ti faci unul cu informatiile limitate de care dispui, dar trebuie sa te misti repede si sa nu pierzi vremea.

miercuri, 4 mai 2011

Cum sa ripostezi la locul de munca

Am citit azi in ziar un articol foarte interesant scris de un avocat specializat in legislatia muncii si care scrie editoriale din cand in cand. Spunea ca multi angajati prefera sa se supuna conditiilor de la locul de munca, dar daca ai puterea sa ripostezi sugera cateva idei de genul "ce poti face" si "ce nu poti face".

Nu te astepta ca deciziile de promovare sa se ia corect. Nu este nici o conditie legala de a promova pe cel mai vechi in functie sau pe cel mai merituos angajat.

Sa protestezi fata de deciziile cu care nu esti de acord ale angajatorului, cum ar fi o evaluare incorecta a performantei, dar fa-o in scris, pentru cazul in care ajungeti in tribunal. Faptul de a nu riposta ii spune, pur si simplu, angajatorului tau ca esti de acord cu deciziile sale sau ca nu iti pasa indeajuns pentru a te plange.

Nu semna contracte inainte de a negocia. Angajatorii pregatesc in mod deliberat acorduri prietenoase, din moment ce majoritatea oamenilor vor fi de acord cu ceea ce li se da, fericiti ca obtin ceva.

Fiti atenti la eventuale detalii jenante sau compromitatoare din trecutul dvs.. Orice angajat are unul. Daca al dvs. este atat de compromitator incat nu puteti risca sa fie expus, atunci nu contestati decizia angajatorului dvs. de a va concedia, oricat de incorecta pare acea decizie. Unele detalii, chiar nevinovate, vor fi daunatoare carierei dvs.

Nu lasati intelegerile la stadiul strangerii de mana sau la discretia memoriei. Angajatorii "uita" in mod convenabil intelegerile verbale de indata ce angajatii pleaca, iar tribunalele evita sa intervina fara dovada scrisa a unei intelegeri.

Nu presupuneti ca jobul dvs. este sigur. Nici unul nu este.

Alegeti-va bataliile in mod prudent: intr-un caz recent angajatul a pierdut pentru ca a refuzat sa completeze o sarcina importanta, crezand, in mod gresit, ca nu facea parte din fisa postului.

Nu asteptati simpatia tribunalului sau a angajatorului cand puneti sub semnul intrebarii daca ar trebui sa va faceti treaba sau nu.

Cam astea sunt sfaturile acestui avocat in acest editorial foarte interesant pe care l-am citit. Eu, unul, o sa incerc sa fiu mai precaut cand vine vorba de contracte si intelegeri la locul de munca.