vineri, 30 aprilie 2010

Educatia in limba proprie

Ieri vorbeam cu o colega despre cresterea copiilor in Canada respectand limba si cultura din care provin. De la inceput vreau sa spun ca era asiatica, dar avea nume si prenume englezesc. Mi-a zis ca e jumatate japoneza, jumatate irlandeza. Mama ei e japoneza. Avea trasaturile asiatice atenuate. Oricum, mi-a zis ca parintii ei au dat-o la scoala japoneza ca sa invete limba, pentru ca verisorii si bunicii ei din Japonia nu vorbesc limba engleza. Mi-a zis ca se descurca cu limba si are un accent onorabil, adica nu vorbeste ca un alb care vorbeste japoneza. Nu voia sa se duca la scoala deloc cand era mica, dar acum le multumeste parintilor pentru ca au dat-o la scoala japoneza pe care o frecventa sambata. I-am zis ca si eu si cu sotia mea dorim sa crestem copiii sa invete limba romana pentru ca face parte din cultura noastra si nu vrem ca ei sa piarda asta. Pacat ca aici nu stiu sa existe scoala care sa predea limba romana, astfel incat copiii sa-si pastreze limba.

I-am zis ca nu-i inteleg pe romanii care, desi au o engleza foarte stricata (si nu vorbesc de accent pronuntat si gramatica buna), vorbesc cu copiii lor in engleza, iar ei nu stiu alta limba, iar cand bunicii lor vin in vizita au surpriza sa constate ca nu se pot intelege deloc cu copiii lor. Explicatia pe care am gasit-o eu, si care poate sa nu fie corecta, este aceea ca au preferat sa-si uite limba. Poate ca multi au plecat ca si mine furiosi ca in tara nu se facea nimic, dar limba pe care o vorbesti nu are nici o legatura cu calitatea oamenilor sau a autoritatilor publice.

Un alt motiv pe care-l vad este, poate, dorinta de a se integra cat mai repede in Canada, dar asta nu inseamna sa renunti definitiv la ceea ce ai. Ma gandesc la "baby shower" (asa ii spune aici unei petreceri, mai mult o reuniune, la care femeile aduc haine pentru un nou-nascut, inainte sau dupa nastere). Daca in Romania nu s-a facut niciodata asta, de ce, la 5 minute de la aterizare, trebuie sa-mi schimb obiceiurile ? Nimeni nu-ti cere sa-ti schimbi obiceiurile in casa ta. Daca politia canadiana s-a adaptat la purtarea turbanului de catre indieni, care nu concep sa-si descopere capul, inseamna ca societatea e foarte toleranta. Dar sunt totusi niste limite ale tolerantei, nu mergi pana acolo incat sa-ti pierzi identitatea.

miercuri, 28 aprilie 2010

Legi dure

In curand o sa se introduca in B.C. cea mai dura lege din Canada care pedepseste condusul sub influenta bauturilor alcoolice. Se stabileste un nivel mai scazut al alcoolemiei acceptate, iar amenzile cresc foarte mult. Daca nu treci testul fiolei poti sa platesti pana la $4.000. Legea va fi aplicata incepand din toamna. Conform noii legi, nivelul de alcool acceptat in sange este de 0,08. Guvernul provincial urmareste sa scada incidenta accidentelor provocate de soferii beti cu 35% pana in 2013. Opinia publica a fost foarte revoltata de moartea unei fetite de 4 ani care a fost omorata de un sofer beat acum doi ani.

Conform acestei legi, penalitatile includ interzicerea condusului timp de trei luni daca nivelul alcoolemiei este peste limita legala, confiscarea vehiculului timp de 30 de zile, care se pot adauga la alte infractiuni savarsite. Soferii care au nivelul alcoolemiei intre 0,05 si 0,08 nu vor mai avea voie sa conduca o perioada si vor primi amenda. La prima abatere amenda este de $200 si interzicerea condusului timp de 3 zile, la a doua abatere $300 si 7 zile, iar la a treia abatere $400 si 30 de zile interzicerea condusului. De asemenea vor trebui sa plateasca o taxa de $250 pentru reemiterea permisului de conducere si aproximativ $150 pentru retinerea vehiculului. Un sofer care are alcoolemia peste 0,08 poate primi o amenda de $3.750.

marți, 27 aprilie 2010

Prostia si libertatea cuvantului

Un imam iranian a spus ca femeile care isi arata pielea, nu conteaza cum: fuste scurte, decolteuri, s.a.m.d. provoaca cutremure. Ce s-a gandit sa faca una pe care a ajutat-o natura (adica are un decolteu generos) ? A creat o pagina pe Facebook, ca o ironie la adresa imamului asta numita "Boobquake", care foarte rapid s-a transformat intr-o miscare spontana prin care mai multe femei din lume au iesit in public sa-si arate decolteul sau, mai bine sau mai rau (depinde de cum puneti problema), sa defileze topless pentru ca sa faca misto de idiotul ala. Oricum ai lua-o, dupa parerea mea, ambele parti s-au comportat prosteste. In Vancouver s-au adunat in fata Galeriei de Arta, iar din imagini se vede foarte clar care a fost reactia. :)) A doua poza mi se pare de un prost-gust imens si de o idiotenie crasa, ca sa nu spun grasa. :))

luni, 26 aprilie 2010

BBC in limba romana

Inainte sa plecam in Canada am avut neplacuta surpriza ca sectia in limba romana a BBC sa se inchida, pentru ca Europa s-ar fi schimbat in momentul in care s-a inchis sectia romana. De parca odata cu intrarea Romaniei in UE democratia este garantata in Romania, iar echidistanta presei de la sine inteleasa. Acum doar Deutsche Welle mai este un post de radio pe care-l mai urmaresc pe pagina mea de Facebook. E ca un fel de BBC, dar in varianta germana. Si acum imi pare rau ca nu am invatat germana la timp. Am facut-o in liceu, dar nu voiam sa o invat, creierul meu pur si simplu nu voia sa absoarba informatia. Am invatat engleza cu MTV si Cartoon Network. N-am facut-o deloc in scoala.

Dar divaghez. Citeam impresiile cititorilor din momentul in care redactia in limba romana s-a inchis, dar le citeam cu perspectiva istorica pe care o am acum gandindu-ma la virulenta ultimei campanii electorale prezidentiale si modul in care presa si-a pierdut obiectivitatea si s-a descotorosit si de ultima farama de obiectivitate pe care o mai avea. Niciodata nu am vazut la ziaristii din Romania o alta atitudine decat cea de harta, cearta, fara sa aduca in discutie subiecte importante pentru public, fara sa aduca in sprijinul unei idei argumente foarte puternice. Ziaristii din Romania nu servesc agenda publica, ci pe a lor sau a patronilor lor.

Iata cateva din impresiile celor care au scris despre importanta BBC-ului in viata lor sau a Romaniei:
"Directia bbc se inseala,crezind ca in Romania s-a instalat democratia si nu mai este nevoie de bbc.ro, in primul rind trebuie sa stie ca ,inainte de orice,aceasta pagina se deschide,ca sa fii sigur ca stii ceva adevarat si sa iti dai seama, prin comparatie cind se minte, se manipuleaza, se directioneaza, se distorsioneaza informarea reala altundeva."

"Decizia conducerii de la Londra este, dupa opinia mea, una pripita - BBC se retrage dintr-o tara in care standardele profesionale ale presei sint extrem de scazute: avem de-a face cu oameni care nu stiu sa redacteze o stire, care nu stiu sa puna intrebari, care considera ca modelul reportajului in limba romana este ,,Cartea Oltului". Este felul in care s-au obisnuit si actorii de pe scena publica sa trateze presa: nu este, poate, intimplator, ca in aceeasi zi in care BBC a anuntat retragerea din Romania, a aparut initiativa legislativa din Senat, cea cu obligativitatea echidistantei pentru media. Insa chiar si asa, multi uita un lucru esential: BBC nu este obligat sa emita in limba romana. Poate acum, prin absenta, standardul profesional al BBC va dovedi starea reala a profesiunii din jurnalismul romanesc. Ca nu va folosi la nimic, asta e problema jurnalismului romanesc, nu a BBC-ului."

"Ascult BBC de la 12-13 ani, începând cu radiouri construite de mine. Datorită BBC am reuşit să deosebesc o ştire bună de una de umplutură, un radio adevărat faţă de unul pentru creiere spălate. Nu se pot închide 1000 de posturi româneşti şi să rămână BBC în română?"

"Cred că lucrul care mă întristează cel mai tare nu este atât dispariţia BBC România, cât mai ales faptul, ca şi acum, la aproape 20 de ani de la sfârşitul comunismului în România şi după glorioasele intrări în NATO şi UE, nu avem în ţară nici măcar un post de radio sau televiziune care să se apropie cât de cât de standardul profesional al BBC-ului."

Da, am descoperit si eu BBC-ul cand aveam vreo 16-17 ani si tin minte ca fugeam ca sa prind ultimele minute din emisiunile BBC-ului de la ora 2, apoi la 6 seara ascultam BBC-ul din nou, si apoi din nou la 9 seara. L-am ascultat apoi si pe internet. Pot spune ca emisiunile BBC-ului au contribuit la consolidarea atitudinii mele democratice si anticomuniste. Chiar imi lipseste si mie BBC-ul.

duminică, 25 aprilie 2010

Disney "Oceans"

Un film extraordinar. Nu am vazut niciodata un documentar la cinematograf. Este foarte frumos sa vezi un asemenea film pe un ecran imens. Inainte sa mergem la film citisem o recenzie la filmul asta in ziar si criticul ala de film ii daduse trei stele si spunea, in esenta, ca este un film care este filmat frumos si nu are nici un fel de mesaj. Adica nu avea nici o concluzie. Doua explicatii am gasit pentru opinia acelui "critic": 1. Nu a fost platit pentru recenzia aia si s-a gandit sa-l terfeleasca discret sau 2. E un idiot.

In privinta stilului de filmare, este filmat extraordinar. La sfarsit au aratat secvente despre modul in care l-au filmat si au avut un echipaj imens. Cred ca a fost facut in cativa ani, nu cateva saptamani. In privinta mesajului inclin sa cred ca respectivul "critic" este un idiot. Nu este nevoie sa-ti spuna comentatorul filmului ca trebuie sa apreciezi si sa respecti viata de pe Pamant, daor cand vezi imaginile acelea iti dai seama. Apoi ce mesaj mai puternic despre impactul oamenilor asupra mediului poate sa ofere cand arata imagini din satelit cu deseurile industriale deversate in ocean sau cu o foca ce inoata pe fundul oceanului invartindu-se in jurul unui carucior de cumparaturi ca acelea pe care le vezi la Billa sau Kaufland sau bidoanele de lapte si alte sticle de plastic care plutesc pe suprafata apei ori scenele in care arata broaste testoase, balene si alte vietuitoare marine prinse in plasele de pescuit despre care se spune ca vor fi omorate odata ce vor fi gasite in navoade. Oare mai este nevoie de alte comentarii ? Deci trebuie sa fii idiot ca sa nu intelegi mesajul. Filmul este pentru oameni care stiu sa gandeasca, nu pentru idioti. Te face sa te gandesti mai serios la impactul oamenilor asupra mediului.

vineri, 23 aprilie 2010

Ziua Pamantului

In perioada asta are loc "Ziua Pamantului" in care, inca o data, se pune accent pe protectia mediului. Pe 22 aprilie (Ziua Pamantului) a avut loc premiera filmului "Oceans" de la Disney care prezinta imagini minunate ale vietii subacvatice. O sa mergem sa-l vedem pentru ca pare ceva diferit fata de ceea ce vezi de obicei la cinematograf.

Acum 30 de ani a fost lansat programul "Cutia albastra". S-a inceput cu 250 de cutii albastre distribuite in Kitchener, Ontario care erau insotite de brosuri in care oamenilor li se spunea cum sa sorteze cutiile de aluminiu, sticlele de plastic si ziarele pentru ca firmele de salubritate sa le ridice separat si, bineinteles, sa fie reciclate. In 15 ani, fiecare gospodarie din fiecare provincie a avut o cutie albastra. Si asa si este, vad cutii albastre in fata fiecarei case care asteapta sa-i fie ridicat gunoiul de firmele de salubritate, sunt cutii albastre in firma unde lucrez, iar oamenii isi arunca acolo cutia de aluminiu sau sticla de plastic din care au baut Coca-Cola sau orice altceva.
Un alt exemplu prin care canadienii au aratat ca le pasa de mediu este eliminarea chimicalelor din spray-uri si deodorante care contribuie la marirea gaurii din stratul de ozon. In 1989 a fost adoptat protocolul Montreal care a interzis asa-numitele substante CFC (chlorofluorocarbon) si a devenit unul dintre cele mai adaptate protocoale pe probleme de mediu din lume.
Dintre pasii pe care ii recomanda oamenii de stiinta pentru protejarea mediului sunt:
1. inchideti apa cand va spalati pe dinti sau va barbieriti
2. scoateti din priza aparatele ce folosesc curentul electric
3. nu folositi televizoare cu plasma deoarece folosesc de 5 ori mai mult curent electric decat alte aparate.
4. faceti dus in loc de o baie in cada si folositi un cap de dus cu debit mic.
5. folositi un laptop in loc de un desktop.
6. printati ambele parti ale unei foi de hartie.
Si cred ca exemplele ar mai putea continua.


joi, 22 aprilie 2010

Televiziunea 3-D

Cand am vazut primul televizor 3-D la Olimpiada mi s-a parut extraordinar si am zis ca urmatorul pe care o sa-l cumparam o sa fie unul 3-D. Inca mai vreau sa avem un televizor 3D, dar totusi sunt mai precaut acum pentru ca am citit ca Samsung a dat un avertisment in care se spune ca cercetarile privind impactul pe termen lung al televiziunii 3D asupra sanatatii sunt abia la inceput. In comunicat se spunea ca ochiul drept clipeste de 60 de ori pe secunda, iar ochiul stang la fel (cu ochelarii speciali), dar daca cineva simte ca este ametit putin, atunci trebuie sa inchida televizorul imediat. De asemenea parintii mai sunt avertizati sa-si observe copiii daca au dureri de cap sau spasme involuntare ale ochilor sau muschilor. Avertismentul mai este adresat si femeilor insarcinate, batranilor si persoanelor cu probleme de sanatate grave. Samsung mai spune ca nu au nici o dovada inca, dar departmentul juridic a spus ca trebuie sa se asigure ca au facut totul.

Interesant. Totusi dupa un asemenea anunt cred ca o sa mai astept sa vad care este reactia pietei la televiziunea 3D, sa vad daca sunt implicatii asupra sanatatii. Daca nu, atunci bineinteles ca o sa imi pun problema cumpararii unui asemenea televizor, iar daca sunt, atunci "nu, merci".

marți, 20 aprilie 2010

Vulcanul din Islanda

Niciodata nu am crezut ca un eveniment natural care se petrece la mii de km distanta de mine poate sa ma afecteze intr-o asa de mare masura. Mama-soacra tocmai a obtinut viza pentru Canada si o sa vina in vacanta o perioada la noi, dar eu si cu Ana stateam cat de cat cu inima indoita: 1. Daca o sa-i dea viza pentru ca cei de la ambasada sunt foarte chitibusari si 2. Daca vine incoace oare vulcanul din Islanda o sa mai fie activ pentru ca avioanele sa poata zbura ? Viza a luat-o asa ca zilele astea o sa-i cumparam biletul, dar si cu vulcanul nu cred ca o sa fie probleme pentru ca azi la stiri am auzit ca a intrat in a doua faza de evolutie cand arunca mai multa lava si mai putina cenusa. Deci o sa fie un al doilea nor de cenusa vulcanica, dar nu la fel de puternic precum cel care a paralizat traficul aerian zilele astea.

Ieri am citit in ziar si am vazut si la televizor ca norul de cenusa ar putea atinge coasta de est a Canadei. Autoritatile aeriene din provinciile atlantice au inchis spatiul aerian de acolo de teama unor eventuale situatii neplacute. Duminica au avut loc premiile Juno in St. John's din provincia Newfoundland & Labrador, iar Michael Buble a plecat chiar mai devreme pentru ca pilotul lui i-a spus ca norul ar putea sa ajunga pana la 3 dimineata acolo asa ca ar fi mai bine sa plece mai devreme. Cine nu stie cine e Michael Buble sa-l caute pe YouTube. :) A castigat vreo patru premii si e din Burnaby, BC.

Revenind la vulcan, cand e vorba de natura nu ai ce-i face. Cand vezi imaginile filmate de la mare distanta cu vulcanul care erupe si-l vezi asa de mic te intrebi de ce nu pun oamenii un furtun pe el sa-l stinga, dar e vorba de perspectiva, nu-i asa ? Nimeni nu vrea sa fie acolo. E foarte fascinanta natura si are atatea cai de a-ti influenta viata.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Vineri, spre servici

Am fost foarte surprins sa vad ratustele astea doua pe strada ducandu-se la deal spre Douglas College. Probabil ca se duceau la cursuri, desi era cam devreme. Niste studenti foarte silitori. Asta era langa statia de SkyTrain New Westminster. Nimeni nu le deranja cu nimic, oamenii treceau pe langa ele fara sa le sperie, iar ele cred ca erau obisnuite cu oamenii pentru ca nu parea sa le fie teama.

Fara cuvinte

luni, 12 aprilie 2010

Katyn

Acum 70 de ani la Katyn a avut loc unul dintre cele mai mari masacre din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 22.000 de membri ai elitei poloneze au fost ucisi de NKVD pentru ca Uniunea Sovietica sa preia controlul Poloniei mult mai usor, dupa ce Stalin facuse intelegerea cu Hitler pentru a imparti Polonia conform Pactului Ribbentropp-Molotov.
Moartea presedintelui polonez m-a impresionat profund pentru ca a avut loc in aceste momente. Poate ca daca s-ar fi intamplat in orice alt moment al anului ar fi fost o stire ca oricare alta. Da, ar fi fost o saptamana de doliu national in Polonia, dar nu stiu daca ar fi fost atat de mediatizata. Totusi un asemenea eveniment ar trebui sa-i faca pe multi sa-si aduca aminte de ororile comunismului, care a fost la fel de nociv precum nazismul, dar care este privit de unii, mai ales din Occident ca nefiind atat de infricosator ca nazismul, ci doar ca un sistem care avea la baza o ideologie buna (egalitatea oamenilor), dar care a fost administrat "nepotrivit". Nu, comunismul a fost un regim care, in esenta, avea la baza exterminarea tuturor celor care nu aderau la aceasta ideologie si aveau curajul sa se opuna.

A fost o ironie amara pentru polonezi accidentul de langa Smolensk pentru ca au murit acolo ultimul lider al guvernului polonez in exil, lucratorul portuar a carui concediere a provocat protestele anticomuniste din anii '80, seful bancii centrale care a mentinut Polonia in afara recesiunii. De asemenea a murit sculptorul polonez Wojciech Seweryn, care a ridicat la Niles, Illinois un monument dedicat victimelor de la Katyn printre care era si tatal sau. Facuse calatoria pentru a-si onora tatal. Lech Walesa a spus ca este precum la Katyn, cand capul Poloniei a fost taiat. Dumnezeu sa-i ierte.

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Lucruri interesante despre Vancouver

Orasul Vancouver a implinit pe 6 aprilie 124 de ani de existenta. Iata cateva lucruri interesante despre Vancouver:

1. In 1880, ziarul London Truth spunea intr-un editorial ca "British Columbia nu este rentabila de pastrat. Nu ar fi trebuie sa fie niciodata locuita si nu va aduce nici un beneficiu de pe urma banilor inghititi de ea."

2. In 1878 a aparut The Moodyville Tickler a fost primul ziar din golful Burrard. Era asa de mic, incat daca plateai sa publici un necrolog devenea un supliment la acel necrolog.

3. In 1886, cu o populatie de aproximativ 1.000 de locuitori Vancouver avea 3 ziare zilnice.

4. Se spune ca in 1867, nou-venitul John (Gassy Jack) Deighton (o personalitate istorica din Vancouver dupa numele caruia provine numele zonei Gastown de la Waterfront) sosit la Burrard Inlet, a spus muncitorilor de la fabrica ce se afla acolo ca le va atat whisky cat pot ei sa bea daca il ajuta sa-si contruiasca barul sau The Globe. A fost ridicat in 24 ore.

5. In 1883 a sosit prima locomotiva... pe un vapor. A fost folosita pentru lucrari locale.

6. In 1900, compania Canadian Pacific Railway a finantat un film pentru promovarea imigratiei canadiene in vest. A durat doi ani pentru filmarea sa pentru ca realizatorilor nu li s-a dat voie sa arate zapada.

7. Pe 23 iunie 1901, a fost zapada in South Vancouver (nu prea mai vezi in ziua de azi).

8. Pe 16 februarie 1940 a avut loc premiera canadiana a filmului Pe aripile vantului la Orpheum Theatre. Fiica lui Vivienne Leigh urma o scoala privata aici si a fost in public, neanuntata la insistentele mamei sale.

9. In 1960, in timpul constructiei Trans-Canada Highway prin valea raului Fraser, un om pe nume Charie Perkins a stat in fata bradului sau alb, in calea noii sosele. Dedicase bradul camarazilor sai din Primul Razboi Mondial, iar protestul declansat ca urmare a posibilei taieri a copacului i-a facut pe ingineri sa schimbe directia autostrazii. Un eveniment unic in constructia unei autostrazi nationale. Si acum se vede curba rezultata din cauza acestui eveniment.

10. In 1891, cand populatia Vancouverului era de 13.000 de locuitori s-a deschis Vancouver Opera House pe strada Granville, construita de Canadian Pacific Railway. Avea 2,000 de locuri.

11. In 1892, premierul British Columbia John Robson, dupa numele caruia este denumita strada Robson, a vizitat Londra. Si-a prins degetul in usa unui taxi, s-a infectat si a murit.

12. Pe 22 august 1964, The Beatles au venit in Vancouver. A fost o intarziere la vama, iar la conferinta de presa de mai tarziu un reporter i-a intrebat pe baieti de ce au intarziat, iar John Lennon a spus: "A trebuit sa fim despaduchiti".

joi, 8 aprilie 2010

Din nou despre media sociala

Citeam in ziar ca un sociolog foarte cunoscut in mediile sale, dar si pentru carti vandute. La o conferinta la care a participat a spus ca media sociala: Facebook, Twitter, etc. inseamna foarte putin cand e vorba de schimbare. Nu este o unealta care sa produca transformari profunde si radicale. El spunea ca retelele construite usor pe legaturi slabe sunt foarte usor de distrus, pe cand retelele construite greu pe legaturi puternice sunt mai greu de distrus. El dadea exemplul lui Obama, care a avut o ascensiune spectaculoasa, tocmai datorita retelelor de socializare online, dar care, la un an de la preluarea mandatului a avut o scadere foarte mare a popularitatii. Asta se intampla cand construiesti organizatii peste noapte. Daca ai 3.000 de prieteni pe Facebook aceia nu sunt prietenii tai. Retelele online, mai spunea el, nu pot produce schimbari radicale pentru ca sunt construite pe baza anonimatului, care nu pot crea un mediu cu o cota de incredere foarte mare. Cu alte cuvinte, nu poti sa ai incredere in cineva pe care nu-l cunosti cu adevarat. Ideea sa era aceea ca media sociala impiedica creearea unui mesaj coerent care sa produca schimbari.

marți, 6 aprilie 2010

Cresterea gainilor

Am mai vorbit despre faptul ca Vancouverul doreste sa fie cel mai ecologic oras din lume. Una dintre masurile pe care doreste sa le primarul Vancouverului, Gregor Robertson, este aceea de a permite locuitorilor sa creasca gaini, pentru a avea parte in fiecare dimineata de oua proaspete si gratuite. Operation Chicken este de fapt un experiment. Una dintre probleme este aceea de a creste numai gaini, nu si cocosi, pentru ca nimeni nu doreste ca acestia sa trezeasca cartierul in care sunt crescuti. Nimeni nu stie sa identifice o gaina ca fiind femela sau mascul, decat poate specialistii. O alta problema este cea a bolilor, iar gainile o sa zboare din cotet si lumea o sa se trezeasca cu gaini pe strada. La o ferma problema e simpla: ii tai gatul, in oras problema nu e chiar asa de simpla si se are in vedere construirea unui adapost pentru gainile abandonate unde sa moara, atunci cand imbatranesc si nu pot fi taiate. Adapostul asta este estimat sa coste $20.000, ceea ce nu ar putea fi aprobat de contribuabili, care se vor multumi sa se duca la magazin sa cumpere ouale si nu vor dori sa plateasca pentru gainile abandonate ale altora. Am uitat sa spun ca cei care vor dori sa creasca gaini nu vor avea voie sa vanda ouale si nici sa taie gainile.

luni, 5 aprilie 2010

Amanunt interesant despre emigrare

Citeam azi dimineata un articol despre faptul ca cei care au un copil nascut in Canada nu sunt scutiti de expulzarea din tara daca viza le-a expirat. Era prezentat cazul unui barbat din Trinidad caruia ii expirase viza de sedere in Canada, dar care a avut un baietel nascut aici intre timp. Acesta a aplicat pentru statutul de rezident permanent pentru motive umanitare, mai ales ca el era cel care aducea cei mai multi bani in casa. Decizia a fost luata de Curtea Federala, care este cea mai inalta instanta in sistemul juridic canadian. Aceasta decizie spune ca avand un copil nascut in Canada nu reprezinta o exceptie pentru deportarea acelei persoane din Canada.

Respectivul barbat dorea amanarea deciziei de deportare pana la luarea unei decizii, dar judecatorul a spus ca in asemenea cazuri "deportarea reprezinta regula, iar amanarea reprezinta exceptia". Aceasta decizie aduce lumina in asemenea cazuri, copiii nascuti in Canada neoferind un colac de salvare pentru parintii carora le-a expirat viza de munca, in cele mai multe cazuri, ca sa nu mentionez si cazul imigrantilor ilegali. Totusi acesti copii pot fi folositi pentru a obtine o amanare a deportarii, dar trebuie aduse mai multe dovezi pentru ca judecatorul Curtii Federale sa ia in considerare amanarea sau punerea in aplicare a deportarii. O documentatie clara, convingatoare si amanuntita trebuie pusa la dispozitie pentru a demonstra prejudiciul adus familiei in cazul in care unul din membrii ei este deportat. Doar un certificat de nastere nu este de nici un folos.

Ah! Am si uitat ca azi e a doua zi de Pasti. Un Paste fericit tuturor si Hristos a inviat ! Sa aveti parte numai de sanatate si bucurii in viata.