duminică, 30 august 2009

Filme noi pe Canada Line

Am facut filmul asta azi. Cel pe care l-am facut in ziua inaugurarii nu mi-a placut pentru ca a fost foarte aglomerat. Oamenii inca mai merg pana la aeroport si inapoi, daca nu au mers pana acum din cauza aglomeratiei de atunci. Mi-a placut ca la aeroport am vazut foarte multi cu bagaje care plecau sau veneau, asa ca se vad deja rezultatele. O sa fie o nebunie la Olimpiada.

sâmbătă, 29 august 2009

David Beckham

Priviti pe filmul asta nivelul la care se joaca fotbalul in America de Nord si ganditi-va cum se joaca in Europa. Dupa cornerul asta executat fara succes, portarul celor de la Kansas City trebuia sa fuga cat il tineau picioarele pana in poarta. In loc sa faca asta alerga de parca se incalzea la antrenament. Bineinteles ca Beckham a profitat de asta.

Fotbal

Azi a fost o zi foarte buna pentru mine. Am vazut dimineata meciul dintre Tottenham si Birmingham City, acum vad meciul dintre Lens si Rennes din campionatul francez. Mai tarziu o sa vad meciul dintre Toronto FC si Seattle Sounders FC, iar diseara o sa fie meciul dintre Vancouver Whitecaps si Rochester Rhinos. Deci o sa fie o zi plina. Ce mi se pare ciudat si interesant in acelasi timp este ca multe echipe din MLS au in denumirea lor initialele "FC", adica "football club", dar ei numesc sportul asta "soccer". Chiar si site-ul celor de la Whitecaps este whitecapsfc.com.

Am incercat sa ma uit zilele astea la niste meciuri de baseball si fotbal american. NU O SA MA MAI UIT IN VIATA MEA LA ASA CEVA !!! Sunt niste sporturi tampite. Pe un stadion de fotbal european auzi tot timpul galeria cum isi sustine echipa si incinge atmosfera. Asa e si la meciurile de "soccer" de aici. Au galerii. Dar la meciurile de baseball sau de fotbal american este o plictiseala generala. La baseball unul arunca o minge, iar ceilalti incearca sa alerge pe teren ca sa faca nu stiu cate puncte. La fotbal american tot timpul se opreste jocul si se ciocnesc intre ei ca niste tauri. Rugby-ul e mult peste fotbalul american, e mult mai barbatesc. In curand trebuie sa inceapa sezonul din NFL. Intr-o seara ma uitam la Sportsnet, pentru ca postul asta difuzeaza mai mult fotbal european decat celalalt, TSN, si vedeam promo-uri pentru baseball si fotbal american. Dupa modul in care erau realizate am zis ca e mult mai palpitant sa vezi sporturile astea din rezumate, decat in direct, pentru ca iti da impresia ca sunt pline de actiune, dar, cum am mai spus, e o plictiseala generala. Singurul sport cu actiune din Canada si SUA, pe langa "soccer", este hocheiul. Asta imi place, iar portarul echipei locale, Vancouver Canucks, Roberto Luongo s-ar putea sa prinda un post titular in echipa olimpica a Canadei in trialul care are loc zilele astea la Calgary.

vineri, 28 august 2009

Grupele Ligii Campionilor

Imi pare rau ca nu o sa am ocazia sa vad meciurile Unirii Urziceni in Liga Campionilor, dar am incredere in Dan Petrescu si talentul lui de a convinge jucatorii sa lupte pana in ultimul minut. Mihai Stoica are dreptate, adversarii Unirii nu-i cunosc inca.
Acum incepe meciul din Supercupa Europei dintre Barcelona si Sahtior si nu stiu cu cine sa tin. Cred ca o sa ma bucur pentru amandoua.

joi, 27 august 2009

Criza bugetara la Olimpiada ?

Comitetul International Olimpic va sprijini VANOC (Comitetul Olimpic Vancouver) cu suma de $30.000.000, deoarece din cei 11 sponsori avuti in vedere, au reusit sa atraga doar noua. Aceasta lipsa de fonduri se datoreaza, se pare, recesiunii mondiale. Era un articol pe prima pagina in ziar. Bugetul de pornire pentru organizarea Jocurilor Olimpice era, la momentul acordarii licitatiei, de $1,7 miliarde de dolari. Unul din vicepresedintii Comitetului de Organizare a spus ca CIO nu va acorda intrega suma, iar "gaura" bugetara ar putea fi mai mica de 30 de milioane daca noii sponsori vor fi atrasi inainte de inceperea Jocurilor Olimpice.

miercuri, 26 august 2009

I'm a PC and I'm 4 and a half

Amandoi suntem topiti cand vedem reclama asta la televizor.

Sfori pentru rufe

Am spus intr-o postare anterioara ca aici nu e voie sa-ti usuci rufele pe balcon sau afara si de aceea folosim un uscator de rufe. Ei bine, am vazut acum la stiri ca o femeie a primit un avertisment de la consiliul cartierului sa-si scoata sfoara de rufe pentru ca este in contradictie cu codul estetic al cartierului, care a fost impus in 1963. Ea a facut asta pentru ca acum, in Canada, se insista foarte mult pe economia de energie, iar ei voiau sa dea un exemplu copiilor. Mai spunea ca in Ontario guvernul provincial a ridicat interdictia asta asupra sforilor de rufe impuse de consiliile cartierelor. Din aceasta cauza o sa se duca pana la Curtea Suprema de Justitie a provinciei. Si noua ni se pare ridicol aici sa ne uscam rufele in uscator, pentru ca ti le si strica.

marți, 25 august 2009

Intr-adevar este una dintre cele mai frumoase melodii despre parinti.



Iar daca ascultati melodia asta o sa recunoasteti orice bar mizerabil din Romania. Eram in liceu, cred ca printr-a zecea si ascultam albumul asta la tara, la Hreasca toata ziua. Eram innebuniti dupa el. Albumul se numeste "De regiune superior".


Timpuri Noi - Stere
Asculta mai multe audio Muzica

luni, 24 august 2009

Dentisti

Zilele astea pe Ana a durut-o o masea si a trebuit sa se duca intr-un final la un dentist, pentru ca durerea era insuportabila. In Canada, daca nu ai o asigurare dentara, pe care poti sa o obtii usor daca ai un job unde ai si beneficii, scoti bani multi din buzunar. Noi inca nu avem beneficii si a trebuit sa platim. Acum o sa va spun preturile si, sincer, ma asteptam sa ne ia pe usor $500. Ei bine, o examinare de urgenta, o radiografie panoramica a danturii si o polizare usoara au costat $133. Doctorita i-a mai spus ca maseaua aia de minte trebuie scoasa. Numai o extractie, in cel mai rau caz (ca sa o citez pe doctorita), ajunge la $327, dar asta numai daca apar complicatii si, deci, repet, e maximul care trebuie platit. Asta e politica lor, in cazul in care nu ai beneficii, sa-ti spuna pretul maxim la care poti ajunge cu cheltuielile. Nu stiu de alti dentisti ce preturi au. Daca am fi avut beneficii totul ar fi fost gratis, pana si antibioticele pe care le-a cumparat pentru infectie. Deci pe langa plata serviciilor de la dentist am mai platit si $30 pe medicamente.

Poza suuuuuuuuuuuupeeeeeeeeeeer!!!


Poza asta a fost facuta in statiunea Banff din British Columbia de un cuplu din Minnesota, iar veverita a aparut exact cand s-a declansat camera si a fost publicata pe site-ul National Geographic pe 7 august.

duminică, 23 august 2009

Politica in Canada

Nu urmaresc politica aici in Canada, dar ieri ma uitam pe postul local de cablu, Shaw, unde era invitat un fost premier al provinciei British Columbia, Bill Vander Zalm. S-a nascut in Olanda si a venit aici dupa al doilea razboi mondial. Discutia era despre cariera lui ca om politic si despre autobiografia pe care tocmai a publicat-o. Are acum 75 de ani. Discutia s-a bazat si pe controversele din cariera lui ca om politic, care au fost cateva, dar nu legate de coruptie, ci mai mult despre declaratii considerate controversate. Mi-a placut foarte mult modul in care s-a purtat discutia, pe un ton civilizat, dar si incisiv in acelasi timp. Iar la un moment dat, realizatorul emisiunii a spus ca el considera ca Bill Vander Zalm este ultimul om politic responsabil din British Columbia si din Canada in general, pentru ca el a intrat in politica nu pentru a scoate bani, ci pentru a face politica, adica pentru a-i ajuta pe oameni. Si el era uimit cum acum multi aspiranti la un loc in Parlamentul provincial intreba care ar fi suma pe care ar primi-o daca ar deveni membri ai Parlamentului. Mi s-a parut o dovada de responsabilitate si gandire sanatoasa incredibila.

sâmbătă, 22 august 2009

Masina de epoca

Ia uitati ce masina am vazut pe la mine prin zona. Ma duceam la cumparaturi si am trecut pe langa ea. Nu prea sunt fan al masinilor de epoca, dar asta chiar mi-a placut. Avea numar de Ontario. Arata chiar foarte bine.

Masini de spalat

Acum am dus rufele la spalat si mi-am adus aminte ce s-a intamplat alta data. Aici, in Canada, in blocurile unde stai in chirie nu ai masina de spalat in casa, ci sunt undeva pe hol, intr-o camera separata. Odata ma duceam sa pun rufele la spalat si nu mi-a venit sa cred ce am gasit. Era un cacacel uscat de mata sau de caine in masina de spalat. Poate ca un magar sau varianta sa feminina a pus paturica la spalat si nu s-a sinchisit sa o curete. Altii isi mai pun adidasii in masina de spalat cu tot cu noroi (am gasit odata niste pietricele in masina de spalat). Imi mirosea mie acolo, pentru ca nu era un miros obisnuit, dar noroc ca nu am pus rufele acolo pentru ca cine stie ce se putea intampla. Canada este o tara civilizata, dar pana la urma orice padure are si uscaturi. Oricum, acum cand imi aduc aminte imi vine sa rad, dar sunt si putin scarbit. Acum cand ma duc cu rufele la spalat ma uit cu atentie in masina sa nu cumva sa am surprize.
Daca nu iti place sa iti speli rufele in bloc, unde este mai ieftin pentru ca pui bani (eu platesc acum $2 pe un spalat si inca $2 pe un uscat), atunci sunt spalatorii unde platesti mai mult, dar masinile de spalat si uscatoarele sunt mai specializate, deci si serviciile sunt mai bune. Oricum, cand ne-am luat chiria unde stam noi acum, managerul ne-a spus ca, daca vrem si nu suntem multumiti, ne putem duce sa spalam rufele la spalatoriile alea. Este una chiar langa noi. Nu ne-a spus cu nici un rau. Pur si simplu asa este aici. Oricine iti da o varianta la serviciul oferit de acea companie.

Razboiul din 1812-1815

Ieri m-am dus sa o iau pe Ana de la servici. Ea inchide cu o colega din Anglia, care are o sora in Brazilia. Din vorba-n vorba am ajuns sa vorbim despre accente si despre limba portugheza. Spunea ca accentul brazilian al limbii portugheze este foarte diferit de cel portughez. Cumnatul ei e portughez si spunea ca a trebuit sa invete accentul brazilian pentru ca nu reusea sa se inteleaga acolo cu oamenii.

Ieri am citit un articol intr-un saptamanal de aici legat de nasterea Canadei ca natiune. In 2012 se va sarbatori bicentenarul razboiului din 1812 dintre Marea Britanie si SUA, pe care americanii il considera "al doilea razboi de independenta". Din cate stiu, atunci a fost singura data cand Casa Alba a fost incendiata intr-un razboi. Spunea in acel articol ca razboiul din 1812-1815 putea sa insemne disparitia Canadei chiar inainte de a lua nastere. Daca SUA ar fi reusit sa infranga Marea Britanie istoricii sunt de acord ca ar fi insemnat cucerirea intregului teritoriu care inseamna astazi Canada.

Canada a iesit din razboi cu o identitate nationala si un simt al solidaritatii intarit. Razboiul a fost esential in unirea provinciilor din America de Nord Britanica, obligandu-le sa ramana distincte fata de SUA. Victoria de la Crysler's Farm a insemnat sfarsitul incercarilor de a cuceri Canada. Apararea Americii de Nord Britanice a fost condusa de generalul Isaac Brook, care este considerat eroul Upper Canada. El a reusit sa-i atraga de partea britanicilor pe indieni, desi el avea la dispozitie doar 1600 de oameni, dar trebuia sa apere o granita imensa. A reusit sa-l atraga de partea sa pe Tecumseh, un lider indigen foarte carismatic. Ultima batalie a fost la Beaver Dams, care s-a terminat cu victoria britanicilor. Daca americanii ar fi fost victoriosi ar fi putut lua intreaga regiune Niagara.

vineri, 21 august 2009

Talent

Nu stiu cum de ne-a prins show-ul asta de la televizor, "America's got talent". Am scris odata aici despre Kevin Skinner. Ei bine, zilele astea am mai vazut un cantaret foarte talentat. Il cheama Lawrence Beamen. Daca dati click pe numele lui o sa vedeti despre ce vorbesc. Chiar inainte sa termine de cantat am zis ca este urmatorul Barry White. Si am avut dreptate pentru ca si cel mai cinic membru al juriului, Piers Morgan, a spus asta dupa ce a terminat de cantat. Si fara sa exagereze. Am gasit si un videoclip pe pagina lui de pe MySpace.

Lawrence Beamen - Thinking of You


Asta e Barry White.

joi, 20 august 2009

Conflicte de munca

Nu sunt cum cred ca s-ar astepta multi si ma refer la cele personale. Aici daca cineva iti spune ceva ce tie ti s-ar parea jignitor nu te duci direct la manager, ci ii spui persoanei ca te-a deranjat si ca ai aprecia daca data viitoare s-ar abtine de la comentarii de genul ala. Daca vezi ca persoana respectiva nu intelege, atunci te duci la manager si ii spui ce s-a intamplat. De foarte multe ori se intampla ca acest diferend sa fie rezolvat pe cale amiabila intre cei doi fara a te mai duce la manager. Si ai mai putea avea surpriza ca acea persoana sa te aprecieze si mai mult pentru ca iti spui parerea deschis. In alte situatii se poate intampla in felul asta: daca ai o atitudine care este considerata jignitoare fata de colegii tai de munca acestia s-ar putea sa nu-ti spuna nimic, dar managerul sa auda de aceste nemultumiri si atunci cand ti-e lumea mai draga sa te trezesti concediat. Mai ales acum, cand pretextul cel mai des ales de manageri este restructurarea companiei din cauza recesiunii, dar pretexte se gasesc tot timpul. Nu?
Citeam azi in ziar ca taximetristii de la aeroport au inceput sa sufere din cauza Canada Line. Un patron al unei firme de taxi spunea ca daca pana acum soferii lui asteptau intre 10 si 15 min pentru o cursa si faceau la sfarsitul zilei $200-$250, acum trebuie sa astepte intre o ora jumate si doua si daca le iese la sfarsit $100. Un alt patron al unei firme de taxi spunea ca oamenii care fac naveta din Richmond in Downtown prefera sa mearga cu SkyTrain-ul decat cu taxiul si se temea ca in curand oamenii lui vor cauta altceva de lucru, iar asta ar insemna un dezastru financiar pentru el. Pana la urma asta inseamna progresul, iar unii sufera de pe urma lui. E dureros, dar asta e viata.

marți, 18 august 2009

luni, 17 august 2009

Canada Line

Cum am spus mai inainte azi a fost inaugurarea pentru Canada Line. A fost foarte aglomerat. Noi am ales sa mergem la aeroport, ca sa vedem cat de bine integrat in aeroport este noul sistem de tranzit rapid. Este foarte bine organizat. Cum iesi din tren, imediat iti apar directiile in care trebuie sa te duci pentru zboruri interne si pentru cele internationale. In fiecare statie poti sa iti validezi biletele, ca sa poti vedea la ce terminal te duci ca sa iti prinzi avionul, mai ales daca esti pe fuga si poate nu ai timp sa faci asta in aeroport. Totusi cred ca cei de la Canada Line nu se asteptau la un aflux atat de mare de oameni, pentru ca la un moment dat trenul in care ne aflam noi s-a oprit in statia Marine Drive fiind scos din uz. Nu ni s-a spus din ce motiv. A mers foarte greu. La intoarcere a stat jumatate de ora la coada ca sa putem lua trenul. Coada era de 500 m, si nu exagerez, iar la dus am stat o ora la coada. Oamenii au facut si glume la un moment dat. La fiecare statie de SkyTrain iesirea este marcata prin cuvantul EXIT, dar aici iesirea este marcata prin WAY OUT. Oamenii spuneau ca au fost prea multi muncitori britanici de s-a ajuns ca iesirea sa fie marcata asa. Maine o sa pun filme si poze. Promit!!

Lansarea Canada Line

Azi se deschide Canada Line, care o sa mearga pana la aeroport. Vancouverul o sa fie singurul oras din Canada care o sa aiba o legatura directa intre aeroportul international (YVR) si centru. Nu cred ca sunt multe orase in lumea asta care se pot lauda cu asa ceva.

O sa iau si camera sa fac niste poze si niste filme. Vad ca azi e mult mai senin decat anul trecut, se vad parti de cer senin, nu ca anul trecut, cand era innorat si a fost innorat pentru cateva zile bune. Chiar ca este o zi mare azi, daca te gandesti la Canada Line, e un mare pas inainte. La Olimpiada o sa vina foarte multi oameni, iar faptul ca se pot duce in oras pentru un bilet de $3,75, in loc sa plateasca $50 sau mai mult pana in Downtown, e foarte important. Plus ca e mult mai rapid decat taxiul. Si la stirile nationale de aseara se vorbea de evenimentul asta din Vancouver. Si acum tin minte ca atunci cand am venit, printre primele lucruri pe care ni le-a spus Cristina cand ne conducea de la aeroport a fost ca se construieste noua linie de SkyTrain pana la aeroport. La cat de confuz eram dupa coborarea din avion nu stiu daca am realizat la adevarata valoare ce ne-a spus.

duminică, 16 august 2009

Azi am fost Gastown, mai ales ca azi a fost o zi cu soare si foarte frumoasa bineinteles. Am fost la o terasa unde am mancat si era acolo o expozitie de motociclete foarte frumoasa. O gramada de motociclisti, dar pe roata unei motociclete era o zvastica, ceea ce nu mi-a placut deloc. Probabil ca multi motociclisti sunt simpatizanti neonazisti. Vezi chestia asta si prin filme. Am fost la un magazin de ciocolata, care are sediul central in Victoria, iar vanzatoarea ne-a spus ca s-au infiintat in 1885, fiind a doua companie infiintata in British Columbia dupa BC Hydro, care este compania de electricitate de aici.


Apoi am zis sa mergem la Bay sa cumparam ceva de la magazinul olimpic. La un moment dat am auzit o vanzatoare care ii spunea unui client ca vizitatorii au 15% reducere la toate produsele din magazinul olimpic si am zis ca trebuie sa profit si eu de asta, mai ales ca atunci cand vorbesc am accent est-european. Pe cupon spunea ca trebuie sa arat un pasaport sau orice alt document care sa dovedeasca asta. Vanzatoarea nu m-a intrebat de el si in plus i-am zis ca nu-l am la mine, dar mi-a zis sa-l port cu mine in caz ca ma intreaba politia pe strada. Niciodata nu m-a intrebat nimeni de sanatate de cand sunt aici. Apoi am mers in alt magazin unde am vazut un actor care a jucat in Lost care intra in fata mea. M-am dus la el si l-am intrebat daca este actor (nu voiam sa fac vreo greseala) si el a zis ca da. I-am zis ca Lost este un show grozav si am dat mana cu el. Il cheama Lance Reddick. In serial nu parea asa de inalt, dar pe net am vazut ca are 1,93 m. Ana zicea ca sunt pitic pe langa el. Are o fata de dur cand il vezi in roluri negative sau de reprezentant al guvernului, dar e foarte de treaba. Nu am vrut sa fac poza cu el, pentru ca imi place sa tratez un actor care e cat de cat cunoscut (dupa fata, daca nu dupa nume), ca un om normal.

District 9

"There are lot of secrets in District 9." Am vazut filmul asta aseara si e super. As indrazni sa spun ca e un film-cult, un clasic instantaneu. Regizorul a absolvit scoala de film din Vancouver, dar e sud-african din Johannesburg si are doar 30 de ani. Aici a absolvit programul de animatie 3D si efecte vizuale. Asta e trailerul oficial. Ce mi-a placut la filmul asta este faptul ca actiunea nu este in America, asa cum se intampla in toate filmele de genul asta, ci in Africa de Sud, la Johanessburg.





Partea cea mai interesanta este ca daca asa ceva s-ar fi intamplat in realitate, mai mult ca sigur ca ar fi fost asa.

sâmbătă, 15 august 2009

Heineken

Imi place la nebunie reclama asta la Heineken. O vad tot timpul la televizor, in engleza bineinteles.

Telefoane pierdute

Mai inainte Ana mi-a dat un telefon sa-mi spuna ce a auzit ea pe strada. Urca scarile la statia New Westminster si a auzit un mosnegut cum ii povestea unei femei cum si-a pierdut el telefonul mobil intr-o statie de autobuz si si-a dat seama abia acasa. Cand a ajuns acasa a dat telefon pe mobil si i-a raspuns o femeie. El a intrebat-o unde este, iar ea i-a spus ca este in mall la o cafea si sa vina acolo sa-i dea telefonul. S-a dus, bineinteles, si si-a recuperat telefonul. In Romania daca patesti asa ceva sigur nu il mai gasesti pentru ca un pustan imediat il ia, iti consuma creditul sau iti face o factura astronomica la abonament. Acum, daca imi aduc aminte, am facut si eu asa odata la servici. Am gasit un telefon intr-o dimineata pe care il pierduse un punjab care facea livrari dimineata devreme. Am gasit-o pe nevasta-sa, care avea o engleza super proasta, dar am reusit sa-i spun unde sa vina. A venit omul, a vrut sa-mi dea niste bani ca i-am dat telefonul, dar i-am zis sa se duca sa le cumpere copiilor lui ceva.

vineri, 14 august 2009

Aplicatii tampite pentru iPhone

Ieri am vazut la televizor un reportaj despre piata in crestere a aplicatiilor pentru iPhone si iPod Touch. Un tip din Vancouver a facut o aplicatie pentru iPhone care te ajuta sa tii un inventar la cat de mult te-ai dus la WC si ce tip de "copil" ai "nascut". Dar cred ca e mai bine daca ati vedea filmul introductiv.



Instructiv, nu?

marți, 11 august 2009

Satul Olimpic si Twilight

Se pare ca a fost o mare controversa in legatura cu constructia Satului Olimpic, pentru ca in ziar spunea ca acest copil de miliarde de dolari a avut o conceptie haotica, dar e pe cale sa se nasca si ca va fi frumos. Dupa Olimpiada va deveni un cartier de locuinte, cu apartamente mai scumpe sau mai ieftine, depinde de ce fel de vedere o sa ai. Sunt deja multi oameni care si-au cumparat apartamente acolo, dar se vor muta abia la 1 iulie 2010. 265 de persoane care au cumparat acolo au avut parte de o avanpremiera asupra complexului in iunie anul acesta. De exemplu, Mike Talic, care a fost directorul Satului Olimpic la Olimpiada de la Sarajevo din 1984, si-a cumparat un apartament acolo. Sotia sa este inginer civil la Canada Line, noua linie de SkyTrain care se deschide lunea viitoare, pe 17 august. Pretul pe care l-au platit a fost de $850,000. Intreaga suprafata a complexului este de 14,6 ha, include 1.100 apartamente dintre care 250 cu preturi accesibile si 100 de inchiriat - cea mai inalta cladire are 13 etaje. Va gazdui 2.800 de atleti pe perioada Olimpiadei, iar pana in 2020 zona False Creek va avea intre 12.000 si 16.000 de locuitori. Atletii vor avea o vedere extraordinara asupra False Creek si a BC Place. False Creek este de fapt un golf care merge pana in inima Downtown-ului si este unul dintre locurile favorite ale vancouveritilor. VANOC (comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice) va prelua complexul pe 2 noiembrie, desi se va termina in octombrie. Prima optiune pentru constructia Satului Olimpic a fost se pare zona UBC, adica zona Universitatii British Columbia, o arie foarte mare din partea de vest a Vancouverului.



In alta ordine de idei, poate sunt adolescenti care se uita si urmaresc filmele din seria Twilight si mai citesc si blogul asta. Vreau sa le spun ca in zilele care vor urma vor incepe filmarile la al treilea film din serie, "Eclipse". Unul din actori, Taylor Lautner, a fost vazut la aeroport si a provocat o mare agitatie, dar Kristen Stewart si Robert Pattinson s-au strecurat pe usa din spate pentru ca nu voiau sa fie vazuti ajungand la aeroport. O multime de fani si de paparazzi se pare ca s-au adunat in Vancouver in ultimele luni ca sa fie la curent cu filmarile la acest ultim film. Ramaneti pe faza !!!!

Real Madrid

Real Madrid a avut doua meciuri in Canada si SUA. Unul cu Toronto FC, iar celalalt cu DC United. Tot timpul am spus ca fotbalul din America nu se compara cu cel din Europa si am avut dreptate. La Toronto au batut cu 5-1, iar la Washington cu 3-0. Ma gandeam ca jucatorii de la Real sunt cu atat mai valorosi pentru ca erau sub influenta diferentei de fus orar, care te face sa nu fii asa de concentrat, iar a doua zi aveau meciul. Dupa ce au ajuns la ora 8, ora locala, au avut un antrenament, iar a doua zi au jucat la BMO Field, stadionul celor de la Toronto FC. Chiar si in ziar scria ca victoria cu Toronto a aratat canadienilor ce inseamna fotbalul la nivelul jucat in Europa. Si chiar le-a aratat. Daca va uitati la golurile marcate cu DC sau cu Toronto (dati click pe cuvinte), o sa vedeti ca nu au avut cu cine juca. Mai are fotbalul din America pana o sa ajunga la nivelul din Europa, desi sunt multi fani aici, dar ii lipsesc niste echipe reprezentative cum sunt in Europa Real, Barcelona, MU, Bayern, Juventus, s.a.m.d..

luni, 10 august 2009

Rasismul

Ma gandeam la problema asta. Nu stiu daca am mai vorbit despre asta pana acum aici. Ieri vorbeam noi doi despre cum s-a schimbat mentalitatea in America pentru ca a fost ales Obama ca presedinte. Si cand te gandesti ca in anii '60 negrii erau linsati pentru ca luptau pentru libertati civile. Ma gandeam ca este o problema falsa asta si total artificiala, pentru ca in Antichitate nu exista problema asta deloc. Au fost imparati romani negri, au fost sfinti in Biserica crestina negri (sfantul Mauriciu daca nu ma insel). Ideea asta total aiurea cum ca "omul alb" este superior celorlalte "rase" a aparut in sec. al XVIII-lea si s-a accentuat in sec. al XIX-lea odata cu colonizarea Africii si existenta sistemului sclavagist in sudul Statelor Unite ale Americii. Mi se pare tampit sa crezi ca cineva, pentru ca este mai deschis la ten, este superior intr-un fel cuiva care este mai inchis la culoare. Oare de ce nu putem sa avem acum in sec. XXI o atitudine la fel de detasata ca in Antichitate ? Am uitat sa spun ca si unii faraoni egipteni (daca nu majoritatea) au fost negri, iar in Nubia (Sudanul de azi), toti faraonii au fost negri, deci au putut crea o civilizatie infloritoare. Ca sa vezi ce inseamna niste idei tampite care sunt continuate de-a lungul secolelor.

Lene sau vointa de a reusi ?

Acum vad la televizor, pe CBC, un reportaj despre situatia din Sudan din regiunea Darfour. Am aflat cu uimire ca Canada are in bugetul ei o suma pentru ajutorarea refugiatilor din intreaga lume. Canada si canadienii se considera ca un refugiu pentru sinistratii din intreaga lume si doresc cu adevarat sa ajute oamenii din intreaga lume, mai ales din Africa. Cei care vin aici, ca refugiati sau ca orice altceva, daca au vointa de a reusi vor reusi. Ma gandesc la un barbat venit din Kenya si care a studiat la universitatea din Calgary, il cheama James Atebe, s-a stabilit in Mission, acum este primar acolo si a fost votat in top 25 al celor mai de succes imigranti din Canada anul trecut. Deci acest om a venit aici ca sa aiba succes si a reusit.

Ieri Ana a venit de la servici si mi-a povestit de trei fete pe care o colega de la servici le cunoaste si care intruchipeaza lenea in mai multe ipostaze. Ele sunt nascute aici si o sa incep cu cazul cel mai putin grav. Ea spune despre ea ca are o boala prin care este alergica la propria transpiratie si nu poate munci deloc, dar toata ziua joaca jocuri pe calculator si deci pierde timpul aiurea, dar macar are un "motiv". Al doilea caz este o fata care e casatorita, nu lucreaza nici unul, locuiesc cu parintii ei, iar el are o mostenire, nu prea mare, care se va termina in mai putin de un an, dar nici unul nu vrea sa-si caute de lucru. Al treilea caz este o fata (toate sunt in jur de 30 de ani) care este si ea casatorita, barbatul ei lucreaza, ea a absolvit o facultate de design interior, dar refuza sa-si caute un job vreodata si de asemenea refuza sa cunoasca oameni noi. Cireasa de pe tort este ca vrea sa-si redecoreze casa, care nu este ieftin de facut. Toate sunt grase.

Ma gandeam ce inseamna sa vii dintr-o tara saraca cu vointa de a reusi si ce inseamna sa te nasti aici si sa iei lucrurile ca si cum ti s-ar cuveni, fara sa stii cum e sa lupti pentru ele.

duminică, 9 august 2009

Richard Nixon

Am vazut acum la televizor o parte din interviurile dintre David Frost si Richard Nixon din mai 1977. Am vazut si filmul Frost/Nixon, dar nu se compara cu originalul. Am vazut interviul si pe la inceputul anilor '90, dar nu prea am inteles cine stie ce din ele avand in vedere ca nici nu stiam prea multe despre afacerea Watergate si despre activitatea lui Nixon in general. In interviurile astea, pentru prima si ultima data, presedintele Nixon vorbeste despre Watergate si admite ca a facut greseli, ca a putut sa abordeze problema in alt fel decat o facuse, in felul asta fiind nevoit sa demisioneze in 1973. In toate interviurile, sunt 5 la numar, cei doi vorbesc despre tot felul de probleme: politica externa, Uniunea Sovietica, Vietnam, situatia din SUA si, bineinteles, Watergate. Totusi filmul care s-a facut dupa aceste interviuri spune un lucru foarte adevarat: la sfarsit Nixon a fost foarte emotionat cand a inceput sa vorbeasca despre Watergate si consecintele sale, iar prim-planul cu el, plin de remuscari, a fost mult mai valoros decat o condamnare pentru poporul american, pentru ca, intr-un fel si-a cerut scuze. In bucata de interviu pe care am vazut-o azi spunea ca ii pare rau ca nu a mai apucat sa mai stea 2 ani si jumatate in functie ca sa isi duca la capat proiectele, ii parea rau ca nu va mai putea sa ocupe niciodata o functie publica pentru a servi poporul american, ii parea rau ca a tradat tineretul american care dorea sa se implice in politica si care dupa scandalul Watergate credea ca guvernul si tot sistemul politic e corupt, iar increderea poporului american distrusa. Spunea ca va trebui sa traiasca cu asta toata viata sa. Iar pe chipul sau se vedea cu adevarat parerea sa de rau.

Multi au spus asta dupa el, ca scandalul Watergate a fost momentul in care integritatea sistemului politic american s-a prabusit, iar daca te uiti la toate filmele americane care fac referire la sistemul american se vede deziluzia creata de acest scandal. Totusi mi-a fost dat sa vad in acest film ca pana la urma un om politic nu este bun sau rau, ci este rezultatul deciziilor sale, iar Richard Nixon a fost un om politic foarte inteligent si care a avut rezultate extraordinare in politica externa, nu stiu de cea interna. Ma gandeam acum la Ion Iliescu si la implicarea sa in mineriadele din anii '90. Ma gandeam ca nu a fost condamnat deloc, desi a fost anchetat de procurorii militari. Acum, la aproape 20 de ani de la acele evenimente, nu mai vreau sa-l vad pe Ion Iliescu in inchisoare, pentru ca nu este posibil asa ceva (cati dintre generalii gasiti vinovati pentru evenimentele de la Revolutie stau acum in inchisoare ?), ci as vrea sa-l vad ca isi cere scuze si isi accepta vina. Richard Nixon a spus ca, din punct de vedere legal, nu a facut nimic rau in scandalul Watergate, dar, din punct de vedere moral, se simte vinovat. As vrea sa-l vad si pe Ion Iliescu ca spune asa ceva, pentru ca probabil in felul asta isi va mai spala din pacatele pe care le are fata de romani.

sâmbătă, 8 august 2009

Whistler

In ultimele doua saptamani toata British Columbia a fost cuprinsa de niste incendii devastatoare de padure. Cele mai mari din istoria provinciei. Si in Whistler au fost cateva incendii de padure mari, mai ales pe muntele Blackcomb unde se vor tine probele de ski alpin de la Olimpiada din 2010. Oamenii din mai multe localitati din BC au fost avertizati de amplitudinea incendiilor si sfatuiti sa plece din localitatile amenintate de incendii. Au inceput in Kelowna, aflata langa lacul Okanagan. Acolo avioanele pompierilor au incercat din greu sa stinga focurile, un avion chiar s-a prabusit in lac din cauza ca pilotul nu a calculat cum trebuie viteza cu care trebuia sa se alimenteze. Multi oameni au refuzat sa plece pentru ca voiau sa-si protejeze casele. Am incredere ca la Whistler lucrurile vor reveni pe fagasul normal foarte repede pentru ca nu se doreste afectarea Jocurilor Olimpice.

De cateva zile vremea aici in Vancouver e innorata, dar zona Lower Mainland, unde se afla Vancouverul, face oricum o figura aparte in privinta climei fata de restul provinciei. Aici in mijlocul lunii ianuarie ploua, iar la Whistler, la 167 km distanta, ninge, iar lumea se duce bineinteles la ski. Ba chiar si Grouse Mountain este plin de zapada, iar muntele asta este langa oras si poti vedea Downtown-ul de pe munte. Oamenii se duc la ski, sanius sau sa faca snowboard. Olimpiada o sa se desfasoare foarte bine. Exista un interes foarte mare in dezvoltarea provinciei. Acum sunt niste discutii foarte aprinse legate de HST sau harmonized sales tax, care unifica taxele anterioare de 5% si 7% intr-una unica de 12%, dar discutiile sunt acum legate de produsele si serviciile care erau scutite de taxa de 7% si care acum se vor scumpi cu 7% datorita HST. Oricum, dezvoltarea este pe agenda guvernului liberal, mai ales ca pe 17 august se va deschide Canada Line, noua linie de SkyTrain, care se duce pana la aeroportul international. Nici macar in Toronto, care este cel mai dezvoltat oras din Canada, nu au metroul pana la aeroportul international. Aici in zona Vancouver se pune un accent foarte mare pe infrastructura ca o modalitate de a o unifica cat mai bine si sa permita oamenilor sa se mute dintr-o zona intr-alta ca sa aiba un acces cat mai usor la joburi.

Tin minte ca si in Romania vor crearea de zone metropolitane, dar nu stiu daca se pune un accent atat de mare pe infrastructura. Ca sa faci o zona metropolitana viabila, trebuie sa dezvolti reteaua de transport, mai ales transportul in comun pentru ca nu toti oamenii isi permit sa faca naveta cu masina. As compara o zona metropolitana cu un organism complex. Diferitele localitati care intra in componenta ei sunt organele ei, dar ele trebuie alimentate cu sange, care este transportat de vasele sanguine, iar vasele astea, intr-o zona metropolitana sunt drumurile si reteaua de transport public in comun.

vineri, 7 august 2009

Magazinul sarbesc

Ieri am fost la un magazin sarbesc si acolo ne-a fost dat sa gasim produse romanesti sau balcanice cum ar fi cascaval, eugenii, apa minerala Borsec, Bors magic pe care, de exemplu, nu credeam ca il gasim aici. Ne-a stors de ceva bani, pana in 50 de dolari, desi nu am cumparat cine stie ce, dar ne-am mai facut pofta, cum ar fi sa mananc niste pate de porc dimineata sau niste cascaval, care desi era facut in Bulgaria nu era diferit de cel pe care-l gaseam in Romania. De exemplu pe o cutie de eugenii am dat $8,99, iar asta inseamna destul de mult. Ana a vrut sa cumpere niste slanina ca sa-si mai faca pofta pentru ca daca trimiti din tara intr-un pachet face o luna pana aici si apoi cei de la vama o scot si o distrug. Am mai luat niste carnati picanti unguresti care se aseamana cu carnatii din Romania, dar numai ca erau uscati si ii mesteci cam greu, dar sunt consistenti. Nu stii niciodata cat iti lipsesc niste lucruri decat atunci cand nu le mai ai. Am mai cumparat niste ciocolate ROM tricolor, care aici erau $0,79 fiecare, scumpicele in comparatie cu ce pret au in Romania, dar avand in vedere ca sunt importate!... Pe apa Borsec nu mai stiu cat am dat, probabil un dolar sau doi... Pe cascavalul bulgaresc scria Kashkaval, iar acum ma intreb de ce origine e cuvantul asta. Toate lucrurile astea sunt importate de niste firme din Ontario, care este cea mai dezvoltata regiune din Canada, iar apoi vine Quebec.

Acolo am mai vazut ceva foarte interesant: vanzatoarea ne-a dat o mica cartulie, de fapt un director al tuturor companiilor ale caror proprietari sunt sarbi din Vancouver. Nu stiu sa fie asa ceva si pentru romanii din zona Vancouver.

miercuri, 5 august 2009

Kevin Skinner

O mai tineti minte pe Susan Boyle ? Acea femeie extraordinar de talentata, care, atunci cand a pasit pe scena si a zis ca vrea sa fie vedeta la "Britain's got talent" nimeni nu a dat doi bani pe ea si le-a inchis gura tuturor ? Ei bine, acum o sa va arat varianta masculina a ei. Se numeste Kevin Skinner are 35 de ani si este un fermier somer din Kentucky, care a cantat la "America's got talent". Dar mai bine vedeti filmul.



La link-ul asta vedeti si interpretarea lui de aseara de la "America's got talent".